Penne z sosem z grillowanych warzyw
Składniki:
1 większa czerwona papryka
2 cebule
1 cukinia
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
10 pieczarek
sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka
szczypta lubczyku
kilka gałązek tymianku
2 pomidory
szczypior
150g mielonego mięsa
makaron Penne
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki ułożyć na tatce posypać solą, rozmarynem i kilkoma gałązkami tymianku. Grillować przez 20min w 180st C.
- Pomidory sparzyć i obrać z nich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso.
- Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać mięsem i szczypiorem....................
Smacznego
przypraw zawsze dodaję po szczypcie :-) a w razie potrzeby uzupełniam czego mi brakuje do smaku :-)
Bardzo lubię wszelkie makarony, więc penne w takim wydaniu zapewne mnie zachwyci swoim smakiem :)
OdpowiedzUsuń