Kurczak w pomarańczowym sosie



Składniki:

300g gulaszowego z kurczaka
200g zielonej fasolki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta imbiru
kilka gałązek tymianku
cebula
50ml półsłodkiego białego wina
sok z połowy słodkiej pomarańczy
kilka czarnych oliwek
czerwona papryka
łyżka oleju 
pół pęczka natki pietruszki


Przygotowanie:
  1. Fasolkę włożyć do osolonego wrzątku na 4 min. Wyjąć i przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem. Wlać wino i trzymać jeszcze chwilę na mocniejszym ogniu (niech odparuje alkohol).
  2. Do mięsa dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki. 
  3. Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę. Ja podałam z kaszą jęczmienną........

Smacznego

Komentarze

  1. aż mi ślinka cieknie... mniam! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Becia mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz