Pizza z leśnymi grzybami



Składniki: 
400 g mąki tortowej
50 g leśnych suszonych grzybów
4 łyżki oleju
1-2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
30 g drożdży
ok 250 ml ciepłej wody

kilka plasterków salami
por, czerwona cebula
kilka plasterków kiełbasy
malutki koncentrat pomidorowy
żółty ser
szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli


Przygotowanie:

  1. Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać do miski dodać do niej olej i sól. Do kubka wlać 1-2 łyżki gorącej wody spod grzybów dodać cukier i drożdże. 
  2. Wlewać do mąki wodę (nie całą od razu) zagniatać. Wlać drożdże i kiedy już ciasto nie będzie się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min.
  3. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami. 
  4. Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min. 
Smacznego


Komentarze