Kluski z białym serem i szpinakiem


Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
kilka ziarenek kminku
czerwona cebula
żółta cebula
natka pietruszki
250 g białego sera
450 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek, 
kilka kropel sosu sojowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedzić, zmielić. Po wystygnięciu dodać mąkę ziemniaczaną (podzielić ziemniaki na 4 części, jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną). Zagnieść ciasto.
  2. Szpinak włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem. Kiedy już większość wody odparuje na koniec wcisnąć czosnek. Żółtą cebulę posiekać w kosteczkę podsmażyć na maśle, przyprawić tymiankiem i solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować.
  3. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre.
  4. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski.

Smacznego

Komentarze

  1. Świetny pomysł na kluski :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne :) Chętnie wpadłabym na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Excellent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you
    are just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
    I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.



    Feel free to visit my web-site: this content

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. I mimo, że szpinak...wygląda zachęcająco.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz