panna cotta z galaretką z czerwonego wina
Składniki:
200 ml śmietanki kremówki
150 ml mleka
100 g cukru
2/5 łyżeczki żelatyny
Galaretka z wina:
200 ml czerwonego półsłodkiego wina
4 łyżki wody
5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Wino wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i cukier. Trzymać na ogniu do rozpuszczenia się cukru. W kubeczku rozpuścić żelatynę wlewając do niego ciepłe wino. Wlać do rondelka, wymieszać i poczekać do ostygnięcia..
- Wybrane pojemniczki zalać ostygniętą galaretką do połowy i wstawić do lodówki.
- Śmietanę, mleko i cukier podgrzewać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuścić w kubeczku już podgrzaną śmietanką. Poczekać do ostygnięcia i przelać do pojemniczków z galaretką.
- Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia...
Komentarze
Prześlij komentarz