Gulasz wieprzowy z nutką imbirową



Składniki:
500-600 g szynki B/K
1/5 cebuli
3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
2 średnie pietruszki
słodka i ostra papryka, sól, pieprz
szczypta tymianku i lubczyku
kilka kropel sosu sojowego
korzeń imbiru ok 0,5-1 cm

Przygotowanie:

  1. Z mięsa usunąć nadmiar przerostów (tłuszcz). Pokroić na kawałki i podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Marchewkę, pietruszkę i cebulę, obrać, pokroić i dodać z całym czosnkiem na patelnię do mięsa. Przyprawić do smaku (imbir zetrzeć na tarce), trzymać na ogniu z 5-7 min.
  2. Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać.
  3. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku, potłuc dolewając troszkę mleka.............
Smacznego

Komentarze