Bakłażan ze śliwkami i kaszą
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 cebula
pół czerwonej papryki
średni bakłażan
groszek (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
łyżka śmietany
bulion warzywny
sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego
szczypta ziół prowansalskich i oregano
1-2 śliwki węgierki
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i podlać niewielką ilością bulionu.
- Po 2-3 min zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać pokrojoną śliwkę.....
Smacznego
Ciekawe połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń