Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki
Składniki:
130 g pora
1 cebula
16 ząbków czosnku (2 główki)
60 g masła
3 średnie ziemniaki
bulion warzywny
ok pół szklanki mleka
kilka kropel soku z cytryny
serek topiony
Przygotowanie:
- W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić).
- Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka.
- Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać nie dużą ilość oleju ok 1-3 łyżki. Podsmażyć na nim grzanki (olej jest dobry, wtedy kiedy kładąc kosteczkę na patelni, wokół chleba tworzą się bąbelki). Na końcu posypać szczyptą lubczyku i tymianku...
Smacznego
Dla mnie to już taka zimowa zupa... Co nie zmienia faktu, że ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńobviously like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts.
OdpowiedzUsuńA number of them are rife with spelling problems and
I to find it very troublesome to tell the reality then again I will definitely
come again again.
Feel free to visit my page more info here