Szpinak z mandarynką i truskawkową nutką



Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
1 średnia cebula
sok z połowy małej mandarynki
sól, pieprz
ząbek czosnku
żółtko
łyżka śmietany

Sos:
kilka truskawek
pół łyżeczki miodu
łyżeczka oleju
łyżeczka octu z winogron 


Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Kiedy się rozmrozi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec skropić sokiem z mandarynki, w razie potrzeby doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę.
  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem.............

Smacznego


Komentarze

  1. Hmmm, brzmi ekstrawagancko.... ale i interesująco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz