Pizza z czerwoną i zieloną cebulką + Mozzarella


Składniki:
400 g mąki pszennej
30 g drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
ok 250 ml ciepłej wody

mały koncentrat pomidorowy
6 pieczarek
1 większa czerwona cebula
kilka gałązek zielonej cebulki
250 g sera Mozzarella (do zapiekania)
kilka plasterków wędliny
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do większej miski razem z olejem. Do kubka włożyć drożdże - zasypać solą i cukrem - wymieszać, wlać do mąki. Po troszku wlewać wodę do mąki i zarabiać ciasto do momentu, kiedy przestanie kleić się do rąk. Postawić na garnku z ciepłą wodą niech wyrośnie. 
  2. Koncentrat pomidorowy przyprawić pieprzem ziołowym, oregano i ziołami prowansalskimi. Czerwoną cebulę posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach.
  3. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym do 250 st C piecu przez ok. 6-8 min. Ważne, aby ciasto było cieniutko rozwałkowane, gdyż wtedy równomiernie się upiecze.... 

Smacznego


Komentarze