Kasza Jaglana na bulionie z warzywami


Składniki:
pół piersi z kurczaka
100 g kaszy Jaglanej
cebula
3 ząbki czosnku
marchewka, pietruszka, ćwiartka selera
2 łodygi selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
szczypta lubczyku
sól, pieprz
3 listki laurowe
kilka ziarenek kolorowego pieprzu i ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i lubczykiem. Cebulę obrać przekroić na pół, podpiec na ogniu przełożyć do garnka z czosnkiem. Gotować go miękkości warzyw.
  2. Kurczaka pokroić w nieduże paski. Włożyć do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (już bez warzyw) razem z fasolką szparagową. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyciągnąć go z bulionu, fasolkę też.
  3. Na końcu w tym samym bulionie ugotować kaszę. Selera naciowego pokroić, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem............


Uwielbiam taki obiadek robić sobie, kiedy idę do pracy. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło

Smacznego

Komentarze

  1. Ja też bardzo lubię potrawy, które smakują pysznie za równo jak są zimne i jak ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz