Karczek z ziołami


Składniki:
500 g karczku bez kości
duża cebula
półtora czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
średnia marchewka i pietruszka
50 ml białego półwytrawnego wina
pieprz ziołowy, cayenne
rozmaryn, sól
kilka kropel maggi
zioła prowansalskie, lubczyk
2-3 łyżki śmietany
1-2 ogórki kiszone
2-3 łyżki wody spod ogórków


Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w kostkę przełożyć na patelnię (zimną, tłuszcz się wytopi) dodać obraną i umytą, pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi i maggi (ilość według uznania, ja lubię mocno pikantnie). Smażyć ok 5-9 min na mocniejszym ogniu.
  2. Następnie przecisnąć przez praskę ząbki czosnku i dodać do karczku, wymieszać i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 5-9 min. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować do miękkości. 
  3. Pokrojoną paprykę dodać na samym końcu razem z ogórkami (nie rozgotować jej ma być lekko twarda). Zabielić śmietaną, podlać wodą z ogórków dodać posiekaną natkę i gotowe.......

Właściwie to dziś Tomek miał gotować, a wyszło jak wyszło.. Ale za to śniadanko zrobił  ...:-) 




Komentarze

  1. I am curious to find out what blog platform you're utilizing?

    I'm experiencing some minor security issues with my latest blog and I'd like to find something more
    secure. Do you have any solutions?

    Here is my blog :: more information

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz