Kluski z mięsem
Składniki:
6 większych ziemniaków
mąka ziemniaczana
400g łopatki wieprzowej lub karkówki
cebula
2 ząbki czosnku
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
szczypta lubczyku
sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Masę podzielić na cztery części. Ćwiartkę odłożyć do pozostałych ziemniaków, a w to miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść.
- Mięso włożyć do wrzątku z przyprawami i opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche.
- Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki.
- Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką.....
Komentarze
Prześlij komentarz