Ziołowe bułeczki



Składniki:

300g mąki 
łyżeczka drożdży, soli, tymianku
150g sera Radamer
150ml śmietany
2 jajka
130g masła
pęczęk natki pietruszki
pół pęczka koperku


Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, drożdże, sól i tymianek. Wyrobić ciasto
  2. Śmietanę połączyć z jajkami, wlać do ciasta, zagnieść. Ser zetrzeć na większych oczkach, natkę i koperek posiekać. Dodać wszytko do ciasta i zagnieść do czasu, kiedy będzie ładnie odchodzić od rąk. 
  3. Rozwałkować ciasto na wysokość, jaką chcemy mieć bułki i wykroić trójkąty - w moim przypadku, lub uformować kuleczki - wielkość dowolna. Schłodzić w lodówce ok 30 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do nagrzanego do 190 st C pieca na 25 - 30 min. 
 Smacznego

         

Komentarze