Ogniste mięso z topinką




Składniki:

1 żółta papryka
większa cebula
70g boczku wędzonego
280g piersi z indyka
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku
łyżka świeżej bazyli
2 mniejsze kiszone ogórki
300ml sosu pomidorowego
sól, pierz, słodka papryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir
2 listki laurowe, chilli
2 łyżki pikantnego ketchupu


 Przygotowanie: 
  1. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę mięso, przyprawić na ostro do smaku. Natkę, szczypiorek i kilka listków bazylii umyć i osuszyć. Paprykę i cebulę pokroić dodać do mięsa, zrumienić. 
  2. Wlać sos pomidorowy z ketchupem i pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić).  
  3. Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba (topinkę) obsmażyć, polać nią ognistym mięsem i serem gorgonzola. Podawać do piwka na ciepło........




Komentarze