Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami w słoiczku



Składniki
cały słoiczek suszonych pomidorów
opakowanie białej fasoli
2-3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz
2-3 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
lampka białego pół wytrawnego wina
2 cebule
jajko
2 łyżki bułki tartej


Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić i wlać lampkę wina. 
  2. Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min. 
  4. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez ok 50 min (góra-dół). 
  5. Ja podałam z listkami szpinaku w sosie vinegrette i odrobiną kremu balsamicznego..
Smacznego




Komentarze

Prześlij komentarz