Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną w cytrynowo - koperkowym sosie
Składniki
5 jajek
szklanka kaszy jaglanej
kilka suszonych pomidorów
1 surowe jajko
bułka tarta
sól, pieprz, lubczyk
200 ml śmietanki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
kilka gałązek koperku
szczypta cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pięć jajek ugotować na twardo (od zagotowania wody 8 min). Ostudzić i obrać. Do dwóch szklanek gotującej, posolonej wody wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować ok 15 min.
- Suszone pomidory pokroić i zmieszać z jajkami i kaszą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej, zagnieść i formować kotlety. Smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony.
- Do garnka wlać sok z cytryny - lekko zredukować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić i trzymać na ogniu ok 15 min niech się sos nieco zredukuje. Wsypać posiekany koperek i gotowe....
Smacznego
ostatnio mam duży apetyt na jajka - z apetytem zjadłabym takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń