Tarta gruszkowa z gorgonzolą i kurczakiem
Składniki
100 g mąki pszennej
80 g mąki krupczatki
90 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suszonego tymianku
60 ml lodowatej wody
ugotowane mięso z kurczaka (u mnie noga)
jedna większa gruszka
50 g sera gorgonzola
2 jajka
200 g śmietany 18%
sól do smaku
szczypta oregano
Przygotowanie
- Mąkę przyprawić solą i tymiankiem, dodać pokrojone w małe kosteczki masło. Zagnieść ciasto..wlać wodę. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki.
- Rozwałkowany spód przełożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C.
- Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca na 15 min w 180 st C....
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz