Mielone z czerwoną cebulką w musztardowym sosie


Składniki
400 g mielonej łopatki
1 duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta lubczyku i bazylii
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
jajko
bułka tarta

2 białe cebule
olej kokosowy
ok 1 l bulionu warzywnego
1-2 łyżeczki musztardy
25 ml wódki
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

  1. Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną czerwoną cebulą (drobno posiekaną), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Kotleciki podsmażyć na oleju kokosowym po kilka min z każdej strony i przełożyć na deseczkę.
  2. Na tej samej patelni zrumienić białą drobno posiekaną cebulę. Wlać bulion i włożyć mięso. Trzymać na małym ogniu ok 15-20 min - przykryć pokrywką.
  3. Na końcu sos zmiksować (mięso znów przełożyć na deseczkę) dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wódce i musztardę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymać na ogniu jeszcze z 3-4 min i gotowe...Ja podałam z tłuczonymi koperkowymi ziemniakami i mizerią...

Smacznego

Komentarze