Tarta czekoladowa z malinami i dżemem z czarnych porzeczek
Składniki
190 g mąki pszennej
120 g kakao
120 g masła
90 g cukru pudru
jajko
szczypta soli
dżem z czarnych porzeczek
maliny
Ganache
400 ml śmietanki
400 g czekolady deserowej 70 %
łyżka miodu
100 g masła
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki..Kiedy porządnie się schłodzi rozwałkować (inaczej będzie się mocno przyklejać do wałka)..Niektórzy wylepiają od razu formę ciastem i tak wkładają do schłodzenia.
- Na spód położyć papier do pieczenia i nasypać tam opakowanie grochu lub po prostu nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 20 min w 180 st C (z grochem 15 min i po zdjęciu papieru jeszcze 5 min)
- Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej połamaną na kawałeczki czekoladę, dodać miód i masło. Dokładnie wszystko rozpuścić i połączyć.
- Na spód tarty wlać dżem (podgrzać go w garnku - niech lekko odparuje i stanie się płynny). Poczekać kilka min, aż stężeje i wtedy wlać nasz ganache na tartę.
- Znów po kilku min posypać malinami i do lodówki na ok 5 godzin..
wygląda super, uwielbiam gorzką czekoladę, więc skusiłabym się na duży kawał takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzeszłaś samą siebie! Takiego czekoladowego cuda w życiu nie jadłam! POLECAM, POLECAM I JESZCZE RAZ POLECAM <3
OdpowiedzUsuńZdolna i jaka piękna do tego :P :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodycze i powiem Ci kochana,że tym deserem to był strzał w dziesiątkę połączenie malin i czekolady NAJLEPIEJ
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodycze i powiem Ci kochana,że tym deserem to był strzał w dziesiątkę połączenie malin i czekolady NAJLEPIEJ
OdpowiedzUsuń