Pulpety w śmietanowo - koperkowym sosie


Składniki:
500 g zmielonej łopatki wieprzowej
2 - 3 cebule
3 ząbki czosnku
lubczyk, cząber, majeranek
sól, pieprz
jajko całe i jedno żółtko
2 łyżki bułki tartej
3- 4 chochle bulionu
opakowane śmietany
pęczek koperku


Przygotowanie:

  1. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, dodać żółtko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki.
  2. Na patelnię wlać bulion i podgrzać. Do gotującego się włożyć pulpety (tak do połowy zanurzone) i gotować ok 2 min, następnie z drugiej strony. Ugotowane przełożyć na talerz, a do bulionu wlać zahartowaną śmietanę. 
  3. Wsypać posiekany koperek i włożyć pulpety. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatą lodową w sosie vinerette.....

Smacznego

Komentarze