Kurczak w lubczyku, estragonie i pomarańczy



Składniki:
1 świeża pierś z kurczaka
sok z 1 pomarańczy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
estragon, lubczyk
klarowane masło


Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać.
  2. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. 
  3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku i szczyptą kminku. Potłuc z dodatkiem masła i odrobiny mleka. Na końcu posypać tymiankiem. 
  4. Pekińską poszatkować, polać sosem vinegrette.... i gotowe


Smacznego

Komentarze