Wieprzowina z pomarańczowo - morelowym akcentem



Składniki:
350 g wieprzowiny 
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok 100 ml białego półwytrawnego wina

Sos:
sok z dwóch pomarańczy
2-3 łyżeczki konfitury morelowej
kilka suszonych moreli


Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. 
  2. Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać na ogniu do momentu zgęstnienia sosu często mieszając. Opcjonalnie można dodać szczyptę tymianku, soli - ona wydobędzie słodkość, lub odrobinę cukru.
  3. Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej - posmarowanej łyżką oleju. Smażyć z obu stron na mocny złoty kolor (do momentu kiedy mięso samo odlepi się od patelni - nie rwać go).
  4. Podlać odrobiną wina, redukować. Do mięsa dodać odrobinę soku z pomarańczy i morel. Kiedy ładnie oblepi nam mięso i sos będzie odpowiedniej gęstości jest gotowe...............
Ja podałam z.....Tutaj

Smacznego


Komentarze