Wieprzowina z pomarańczowo - morelowym akcentem
Składniki:
350 g wieprzowiny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok 100 ml białego półwytrawnego wina
Sos:
sok z dwóch pomarańczy
2-3 łyżeczki konfitury morelowej
kilka suszonych moreli
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.
- Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać na ogniu do momentu zgęstnienia sosu często mieszając. Opcjonalnie można dodać szczyptę tymianku, soli - ona wydobędzie słodkość, lub odrobinę cukru.
- Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej - posmarowanej łyżką oleju. Smażyć z obu stron na mocny złoty kolor (do momentu kiedy mięso samo odlepi się od patelni - nie rwać go).
- Podlać odrobiną wina, redukować. Do mięsa dodać odrobinę soku z pomarańczy i morel. Kiedy ładnie oblepi nam mięso i sos będzie odpowiedniej gęstości jest gotowe...............
Ja podałam z.....Tutaj
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz