Galaretka drobiowa


Składniki:
2 golonka z indyka
1 skrzydełko z indyka
cebula
2 marchewki
2 pietruszki
6 ząbków czosnku
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
szczypta imbiru, lubczyku, tymianku
sól
pęczek natki pietruszki

Klarowanie wywaru (proporcje do 1 litra)
2 łyżeczki octu
2 białka 
8 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

  1. Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu do miękkości (cebulę opalić nad ogniem). Odcedzić, ostudzić. Indyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki.
  2. Do ostudzonego wywaru wlać ocet i białka jajek. Trzymać na ogniu do zagotowania ciągle mieszając (zrobi się piana i takie "gluty"). Odcedzić przez szmatkę lub gazę. Do klarownego wywaru wsypać żelatynę, wymieszać.
  3. Mięso włożyć do miseczek, zalać go wywarem i włożyć do lodówki do godziny galaretka się zetnie. 

Smacznego


Komentarze

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie. Na pewno w najbliższych dniach ten przepis przetestuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I've read this post and if I could I desire to suggest
    you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring
    to this article. I desire to read even more things about it!


    Also visit my site Keramik 30X60

    OdpowiedzUsuń
  4. Magnificent items from you, man. I have be mindful your stuff prior to and
    you're simply too magnificent. I actually like what you
    have acquired here, really like what you are saying and
    the best way through which you assert it. You are making
    it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.

    I can't wait to learn much more from you. This is really a terrific website.


    Here is my website - Charger Nokia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz