Sałatka z grillowanych ziemniaków



Składniki:
5 ziemniaków
pół czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki
czerwona fasola konserwowa
groszek konserwowy
2 gałązki selera naciowego
4 gałązki tymianku, sól, szczypta rozmarynu
2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie
pęczek natki pietruszki
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie w mundurkach. Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oleju, dodać cały czosnek, zioła. Piekarnik rozgrzać (grill) włożyć naczynie do środka na kilka minut (niech olej z przyprawami się ogrzeje). Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i dokładnie wymieszać przyprawionym olejem (w razie potrzeby posypać solą). Zapiec na złoty kolor w 180 st C.
  2. Groszek i fasolę opłukać. Paprykę, seler i cebulę pokroić - według uznania. 
  3. Ostudzone ziemniaki wymieszać z warzywami i posiekaną natką. Skropić cytryną i.................


Smacznego


Komentarze