Chleb graham


Składniki:
450 g mąka graham typ 1850
60 g mąka pszenna typ 500
400 ml maślanki
50 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę graham i pszenną, dodać sól i maślankę (nie zimną). Wlać drożdże i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk do dosypać mąki pszennej. 
  2. W garnku zagrzać wodę. Dobrze zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i położyć na kąpieli wodnej niech wyrośnie.
  3. Piekarnik rozgrzać do 220 st C (termoobieg). Włożyć żaroodporną miskę z wodą na samym dole. Wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min.....

Smacznego



Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu tutaj, a ten różni się w sumie tylko drożdżami....

Komentarze

  1. all the time i used to read smaller articles that also clear their
    motive, and that is also happening with this piece
    of writing which I am reading at this place.

    Feel free to surf to my website ... just click the next site

    OdpowiedzUsuń
  2. I always used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net so from now I am using net for articles or reviews,
    thanks to web.

    Also visit my blog ... Continuing

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz