Chleb graham
Składniki:
450 g mąka graham typ 1850
60 g mąka pszenna typ 500
400 ml maślanki
50 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Do miski wsypać mąkę graham i pszenną, dodać sól i maślankę (nie zimną). Wlać drożdże i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kleić do rąk do dosypać mąki pszennej.
- W garnku zagrzać wodę. Dobrze zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i położyć na kąpieli wodnej niech wyrośnie.
- Piekarnik rozgrzać do 220 st C (termoobieg). Włożyć żaroodporną miskę z wodą na samym dole. Wyrośnięte ciasto przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min.....
Smacznego
Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu tutaj, a ten różni się w sumie tylko drożdżami....
all the time i used to read smaller articles that also clear their
OdpowiedzUsuńmotive, and that is also happening with this piece
of writing which I am reading at this place.
Feel free to surf to my website ... just click the next site
I always used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net so from now I am using net for articles or reviews,
OdpowiedzUsuńthanks to web.
Also visit my blog ... Continuing