Penne z warzywami na winie



Składniki:

150 g makaronu Penne
fasolka szparagowa
pieczarki
1 cebula
40 ml białego wytrawnego wina
pęczek pietruszki
sól, pieprz chili cayenne
łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. (gotować na dużym ogniu, wtedy nie straci koloru i będzie chrupka).
  2. Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, pokroić według uznania. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki (nie solić od razu bo puszczą wodę), dodać cebulę i kiedy się zeszkli wlać wino. Trzymać na ogniu niech alkohol odparuje. 
  3. Ugotowany makaron i fasolkę przełożyć na patelnię, wszystko  wymieszać z posiekaną natką i przyprawami......

Smacznego


Komentarze