Pulpety wieprzowe w koperkowym sosie
Składniki
500 g mielonej szynki
cebula
sól, pieprz
3-4 ząbki czosnku
jajko
2,5 łyżki bułki tartej
2 pęczki koperku
3 łyżki śmietany
500 ml bulionu
Przygotowanie
- Mięso przełożyć do miski wbić do niego jajko, dodać startą cebulę, bułkę tartą - przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować ok 25 min (obracając) na spokojnym ogniu.
- Sos zabielić śmietaną i mąką zagotować i już po wyłączeniu ognia wmieszać posiekany koperek...Można na końcu dodać kilka kropel cytryny..
Bardzo lubię takie pulpeciki zwłaszcza z dodatkiem sosu koperkowego. Pycha. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń