Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim



Składniki
900 g zmielonego karczku
3 łyżki bułki tartej
jajko
kilka kozaków
kilka pieczarek
500 ml bulionu
2 ząbki czosnku
sos sojowy ciemny grzybowy
sól, pieprz
szczypta bazylii
łyżka śmietany
główka młodej kapusty
kilka plasterków boczku
ziemniak i łyżka mąki do zasmażki
odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować ok 20 min. 
  2. Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki. 
  3. Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe.
  4. Kapustę poszatkować zalać wodą lub bulionem (nie za dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.  
Smacznego

Komentarze

Popularne posty