Duszony kurczak
Składniki
kilka sztuk podudzia z kurczaka
sól, pieprz
szczypta estragonu
4 ząbki czosnku
kilka kropel maggi
500 ml bulionu
1-2 łyżki śmietany
25 ml wódki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Mięso opłukać i osuszyć. Włożyć na patelnie, podlać bulionem (tak do połowy), przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kilkoma kroplami maggi, szczyptą estragonu i dusić pod przykryciem.
- Co jakiś czas przewrócić mięso na drugą stronę i podlewać bulionem lub wodą - dusić do miękkości ok 45 min.
- Gotowe mięso wyjąć z bulionu na talerz. Do powstałego sosu dodać zahartowaną śmietanę i rozpuszczoną w wódce mąkę ziemniaczaną. Wymieszać włożyć z powrotem kurczaka i dusić jeszcze kilkanaście minut do zredukowania sosu i gotowe.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz