Coxinhas... mundialowa i nie tylko przekąska



Składniki
2-3 udka z kurczaka
3 szklanki bulionu
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka i kawałek masła
2-3 ząbki czosnku
marchew, pietruszka
kawałek selera, pora
opieczona cebula
sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
3 śmietankowe serki topione


Przygotowanie

  1. Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu do miękkości.
  2. Gotowe mięso ostudzić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Wymieszać z serkiem topionym, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  3. Powstały bulion odcedzić postawić na gazie. Kiedy się zagotuje wsypać mąkę i energicznie mieszać. Po wystygnięciu dodać dwa żółtka i odrobinę masła. Zagnieść i odstawić do lodówki na ok godzinę. 
  4. Powstałe ciasto rozwałkować powycinać szklanką kółka, faszerować i zalepić. Następnie obtoczyć w białku, bułce tartej i usmażyć w głębokim oleju do złapania koloru.. 
Smacznego


Komentarze

Popularne posty