Kurczak po wietnamsku
Składniki
500 g podudzia kurczaka
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
1-2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka miodu
kilkanaście kropel soku z limonki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, imbir, słodka i ostra papryka
łyżka masła i oleju kokosowego
Przygotowanie
- Mięso umyć - osuszyć, wyluzować z kości. Pokroić na kawałki i przyprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Na patelni wok rozgrzać olej z masłem i podsmażyć kurczaka. Już ładnie brązowe mięso przełożyć na talerz, patelnię lekko przestudzić.
- Wlać z ok pół szklanki wody i cukier. Trzymać na ogniu aż się cukier rozpuści. Dodać sos sojowy, ocet ryżowy, miód, imbir, sok z limonki (wszystko do smaku). Wymieszać.
- Do sosu włożyć kurczaka z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i trzymać na ogniu z ok 20 min.
- Do ryżu dodać posiekaną kolendrę i gotowe....
Smacznego
smakowicie się zapowiada... chyba jutro zrobię odskocznie od "kotleta" :p
OdpowiedzUsuń