Pstrąg tęczowy z pesto z niedźwiedziego czosnku w sosie cytrynowym


Składniki
płat pstrąga tęczowego - łososiowy
1 mała czerwona cebula
1/3 szklanki białego pół wytrawnego wina
25 g masła
sok z jednej cytryny
3 łyżeczki miodu
sól, pieprz
pesto z niedźwiedziego czosnku



Przygotowanie

  1. Rybę dokładnie opłukać. Ugotować w bulionie warzywnym (ok 5 min).
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i miód. Zmiksować na gładki sos. 
  3. Kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego zmiksować z 2-3 łyżkami oleju i garścią orzechów (dowolny wybór) przyprawić odrobiną soli i pieprzu......
  4. Podałam na sałacie w sosie vinerette...............
Smacznego

Komentarze