Kartacze
Składniki
1,5 kg ziemniaków (typ C)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
450 g łopatki wieprzowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
szczypta lubczyku
Przygotowanie
- Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę.
- W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli. Ciasto powinno być zwarte (moje się kleiło do rąk - może złe ziemniaki?).
- Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem.
- Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska.
- Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe..
Kartacze zrobiłam według przepisu Madame Edith :-)
Komentarze
Prześlij komentarz