Pâté......pasztecik z kurzych wątróbek


Składniki:
500 g kurzych wątróbek
pół piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
1 żółta cebula
5 ząbków czosnku
50 ml Brandy
kilka kropel sosu sojowego
pół gruszki
pół żółtej papryki
szczypta tymianku i ziół prowansalskich
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać obraną gruszkę i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
  2. Smażyć ok 2-4 min często mieszając. Dodać tymianek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i trzy posiekane ząbki czosnku. Wymieszać, a na koniec włożyć pokrojoną w kostkę wątróbkę. 
  3. Wlać Brandy i trzymać na ogniu ok 3-5 min. Ostudzić i dokładnie zmiksować na gładką masę, razem z ostatnią świeżą cebulą, dwoma ząbkami czosnku i kilkoma kroplami sosu sojowego. Posypać natką pietruszki i gotowe......

Smacznego

Komentarze