Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
2 szkl cukru pudru
pół szklanki oleju
4 jajka
3-4 większe marchewki
100 g śmietankowego serka topionego
80-90 g masła
szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
- Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlać malutkim strumieniem olej. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a na końcu startą na małych oczkach marchewkę.
- Blachę 24x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na nią ciasto i piec w 180 st C przez ok 40 min - do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto przekroić i posmarować polewą z serka topionego utartego z cukrem i masłem.
Smacznego
Marchewki zrobiła Kasia Kasikowe rewolucje dziękuję :-)
To musiało smakować cudownie :):)
OdpowiedzUsuńO rany, już wiem jaki będzie u nas deser :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dla młodzieży z klasy mojego syna :-) wszystko było zjedzone :-D więc smakowało :-) bo to jest na prawdę smaczne, szybkie i prościutkie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńA dekoracja przepiękna :)