Żurek śląski



Składniki:
0,5 l zakwasu żytniego
2 marchewki
2 pietruszki
3-4 ząbki czosnku
ćwiartka selera
cebula
wędzone żeberko
2 kiełbasy chłopskie
2 łyżeczki chrzanu tartego
majeranek, sól, pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
3-4 łyżki śmietany kremówki


Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody. Wsypać przyprawy, czosnek i wędzone żeberko. Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. Sprawdzić warzywa w między czasie, kiedy będą miękkie przełożyć na talerz. 
  2. Do gorącego i odcedzonego wywaru wlać zakwaś (stopniowo, żeby nie był za kwaśny), dodać chrzan. Mieszając zostawić na ogniu jeszcze ok 5 min, a na koniec wlać zahartowaną śmietanę - zagotować.
  3. Kiełbasę podsmażyć na łyżce oleju. Dodać ją do żurku (już na talerzu) z pokrojoną w plasterki marchewką, żeberkiem i jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki.... 

Komentarze

Popularne posty