Żurek śląski
Składniki:
0,5 l zakwasu żytniego
2 marchewki
2 pietruszki
3-4 ząbki czosnku
ćwiartka selera
cebula
wędzone żeberko
2 kiełbasy chłopskie
2 łyżeczki chrzanu tartego
majeranek, sól, pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
3-4 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody. Wsypać przyprawy, czosnek i wędzone żeberko. Gotować ok 1,5 godziny na wolnym ogniu. Sprawdzić warzywa w między czasie, kiedy będą miękkie przełożyć na talerz.
- Do gorącego i odcedzonego wywaru wlać zakwaś (stopniowo, żeby nie był za kwaśny), dodać chrzan. Mieszając zostawić na ogniu jeszcze ok 5 min, a na koniec wlać zahartowaną śmietanę - zagotować.
- Kiełbasę podsmażyć na łyżce oleju. Dodać ją do żurku (już na talerzu) z pokrojoną w plasterki marchewką, żeberkiem i jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki....
Aż się głodna zrobiłam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńHave you heard about a Treadmill desk? it´s an alternate way to exercise while doing your day to day work.
OdpowiedzUsuńHowdy, i recently thinking id post and let and allow you toyou know your blogs design is really messed up on the K-Melon browser. AnyAnyhowhow keep up the good work.
shopbymark
Just thought I would comment and say awesome theme, did you create it for yourself? It looks excellent!
OdpowiedzUsuńIs it alright to reference some of this on my page if I include a backlink to this site?
sodium hypochlorite amazon
china air purifier
korean air purifier brands