Flaczki wołowe




Składniki
1/2 kg flaczków wołowych blanszowanych
marchewka, pietruszka
cebula
sól, pieprz
listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
majeranek
przyprawa do zup maggi

Zasmażka
2-3 łyżki oleju
4 łyżki mąki pszennej
maggi


Przygotowanie

  1. Do garnka z wodą włożyć cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i flaczki. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Gotować na niewielkim ogniu ok 2 godziny, aż będą miękkie.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodać do zupy na ok 10 minut przed końcem - cebulę wyjąć.
  3. Na patelkę wlać olej i wsypać mąkę, zasmażać ciągle mieszając do złapania lekko brązowego koloru. Doprawić maggi i podlewać wodą. Na końcu wlać po chochelce bulionu niech się rozpłynie. Dodać do zupy zamieszać doprawić jeszcze majerankiem, zagotować i gotowe..

Komentarze

Popularne posty