Dorsz w szynce szwarcwaldzkiej na winno - śmietanowym sosie



Składniki
dwa kawałki fileta z Dorsza
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
świeży szpinak
kiełki (opcjonalnie)
łyżka masła sklarowanego
pół szklanki białego wina półwytrawnego
sól
3/4 szklanki śmietanki

sos vinegrette
odrobina wody ok 3 łyżki 
pół łyżeczki cukru
łyżeczka octu jabłkowego
ząbek czosnku
sól, pieprz
dwie łyżki oleju


Przygotowanie

  1. Mięso ryby owinąć szynką i podsmażyć na maśle po 2 min z każdej strony. 
  2. Następnie na tą patelnię wlać wino, po kilku minutach dodać śmietankę, posolić do smaku i zredukować.
  3. Wszystkie składniki sosu wymieszać w słoiczku i polać nim szpinak - dodać kiełki - i gotowe..


Komentarze