Kurczak duszony w białym winie


Składniki
filet z kurczaka
czerwona cebula
półwytrawne białe wino
boczek wędzony
kilka pieczarek
śmietana 18%
sól, pieprz, estragon
2-3 ząbki czosnku


Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C. 
  2. Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe..

smacznego

Komentarze

  1. wygląda bajecznie!! Ty to wiesz jak dobierać składniki... !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz