Dorsz duszony w pomidorach
Składniki
2 większe filety z Dorsza
puszka krojonych pomidorów z puszki
ok 4 chochel bulionu warzywnego
sól, pieprz
szczypta tymianku
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżka śmietany
Przygotowanie
- Pomidory przelać do rondelka, podlać dwoma chochelkami bulionu i trzymać na średnim ogniu kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą tymianku (jeśli będzie za kwaśno - można przełamać ten smak dodając odrobinę cukru). Opcjonalnie można wlać kilka kropel ciemnego sosu sojowego. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie przelać sos na patelnię przez sitko i znów wlać ok dwie chochelki bulionu ze śmietaną (kiedy nie cedzę sosu nie dodaję także śmietany bo sos będzie już odpowiednio gęsty).
- Włożyć pokrojonego dorsza i dusić nie więcej niż 5 minut. Wsypać posiekaną natkę, lekko wymieszać..podawać z ryżem i sałatą w sosie vinegrette..
smacznego
mniam wygląda super:)kolejny pomysł na pyszny i zdrowy obiadek
OdpowiedzUsuń