Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką



Składniki
600 g filetu z kurczaka
2 łyżeczki pomarańczowej pasty curry
2 ząbki czosnku
łyżeczka curry w proszku
sól, pieprz do smaku
płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
marchewka
cebula
sok z jednej pomarańczy
łyżeczka miodu kwiatowego
3 spore łyżki mleczka kokosowego
pęczek natki pietruszki


Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze na ogniu niech cebula się zeszkli.
  2. Wlać mleczko kokosowe - wymieszać. 
  3. Marchewkę obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut.
  4. Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką i zredukowanym sokiem z pomarańczy. Po dosłownie 3-4 min wszystkie smaki się połączą (w razie potrzeby jeszcze doprawić), zgasić ogień i wmieszać posiekaną natkę.. gotowe
smacznego


Komentarze

  1. mniam pysznie wygląda i nie ma to jak jednogarnkowe danie super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pięknie i kolorowo na talerzu! ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz