Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką
Składniki
600 g filetu z kurczaka
2 łyżeczki pomarańczowej pasty curry
2 ząbki czosnku
łyżeczka curry w proszku
sól, pieprz do smaku
płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
marchewka
cebula
sok z jednej pomarańczy
łyżeczka miodu kwiatowego
3 spore łyżki mleczka kokosowego
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
- Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze na ogniu niech cebula się zeszkli.
- Wlać mleczko kokosowe - wymieszać.
- Marchewkę obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut.
- Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką i zredukowanym sokiem z pomarańczy. Po dosłownie 3-4 min wszystkie smaki się połączą (w razie potrzeby jeszcze doprawić), zgasić ogień i wmieszać posiekaną natkę.. gotowe
smacznego
mniam pysznie wygląda i nie ma to jak jednogarnkowe danie super:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie i kolorowo na talerzu! ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuń