Wieprzowina z buraczkami


Składniki
5 średnich buraków
500 g wieprzowiny - karczek
sol, pieprz, 
3-4 listki laurowe, ząbki czosnku i ziarenek ziela angielskiego
lampka półwytrawnego czerwonego wina


Przygotowanie

  1. Suche mięso pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawami, podsmażyć na oleju z każdej strony na brązowy kolor . Przełożyć do naczynia żaroodpornego z czosnkiem w całości, listkami laurowymi i ziarenkami angielskimi, w tym samym czasie na patelnię wlać wino chwilkę trzymać na ogniu, aż wszystko się ładnie odklei - zalać tym mięso z odrobiną wody i włożyć do pieca na godzinkę w 150 st C (na ostatnie 9 min zwiększyć moc do 200 st C. 
  2. Buraki umyć i w skórkach ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zmiksować i gotowe..
smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty