Duszony karczek z pieca
Składniki
800 g karczku
3 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
2 spore łyżeczki majeranku
szczypta kminku
4 ząbki czosnku
puszka groszku konserwowego
bulion drobiowy lub warzywny
sól, pieprz
prażona cebulka
Przygotowanie
- Mięso opłukać i porządnie osuszyć. Następnie pokroić w kostkę (dowolnej wielkości) i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem ( ja jeszcze na patelni polałam odrobiną sosu sojowego). Obsmażyć na gorącej patelni z łyżką oleju kokosowego wraz z listkami laurowymi i całym nie obranym czosnkiem z każdej strony na ładny brązowy kolor.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody i do pieca na godzinę w 160 st C (ja raz go obróciłam na drugą stronę).
- Groszek podgotować w bulionie, zmiksować i podawać z puree ziemniaczanym i prażoną cebulą..
Smacznego
Małgorzata koniecznie trzeba u Ciebie zrobić imprezę i zaserwujesz nam swoje pyszności:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-) Zapraszam :-)
Usuń