Duszony karczek z pieca


Składniki
800 g karczku
3 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
2 spore łyżeczki majeranku
szczypta kminku
4 ząbki czosnku
puszka groszku konserwowego
bulion drobiowy lub warzywny
sól, pieprz
prażona cebulka


Przygotowanie

  1. Mięso opłukać i porządnie osuszyć. Następnie pokroić w kostkę (dowolnej wielkości) i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem ( ja jeszcze  na patelni polałam odrobiną sosu sojowego). Obsmażyć na gorącej patelni z łyżką oleju kokosowego wraz z listkami laurowymi i całym nie obranym czosnkiem z każdej strony na ładny brązowy kolor. 
  2.  Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody i do pieca na godzinę w 160 st C (ja raz go obróciłam na drugą stronę).
  3. Groszek podgotować w bulionie, zmiksować i podawać z puree ziemniaczanym i prażoną cebulą.. 
Smacznego 

Komentarze

  1. Małgorzata koniecznie trzeba u Ciebie zrobić imprezę i zaserwujesz nam swoje pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz