Wątróbka z cebulą i karmelizowanym jabłkiem



Składniki
600 g wątróbki drobiowej
2 cebule
jabłko
2 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
sól, pieprz
szczypta majeranku, lubczyku
odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)


Przygotowanie

  1. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Oprószyć mąką i smażyć na odrobinie oleju.  
  2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i przyprawić majerankiem, lubczykiem i dwoma ząbkami czosnku. Sól i pieprz na końcu plus ocet balsamiczny.
  3. Jabłko obrać i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła z łyżeczką miodu.
  4. Podałam z tłuczonymi ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty i glazurowanym jabłkiem..

Smacznego


Komentarze

  1. też bym przyjęła obiadek na klatę;)smacznie jak zawsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smakowało by :-) przez wcześniejsze sparzenie wątróbki...rzeczywiście robi się delikatnie pyszna i nie czuć tej charakterystycznej goryczki :-)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. My gotujemy na wodzie z filtra redox fitaqua - dzięki temu potrawy są zdrowsze i smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz