Wątróbka z cebulą i karmelizowanym jabłkiem
Składniki
600 g wątróbki drobiowej
2 cebule
jabłko
2 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
sól, pieprz
szczypta majeranku, lubczyku
odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Oprószyć mąką i smażyć na odrobinie oleju.
- Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i przyprawić majerankiem, lubczykiem i dwoma ząbkami czosnku. Sól i pieprz na końcu plus ocet balsamiczny.
- Jabłko obrać i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła z łyżeczką miodu.
- Podałam z tłuczonymi ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty i glazurowanym jabłkiem..
Smacznego
też bym przyjęła obiadek na klatę;)smacznie jak zawsze
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakowało by :-) przez wcześniejsze sparzenie wątróbki...rzeczywiście robi się delikatnie pyszna i nie czuć tej charakterystycznej goryczki :-)
UsuńCiekawy przepis. My gotujemy na wodzie z filtra redox fitaqua - dzięki temu potrawy są zdrowsze i smaczniejsze.
OdpowiedzUsuń