Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem


Składniki
filet z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
puszka groszku 
pół butelki cydru
kilka pieczarek
125 ml śmietanki
2-3 chochle bulionu warzywnego
sól, pieprz, tymianek, estragon
1-2 łyżki oleju kokosowego


Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor z oby dwóch stron. Wlać cydr trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu. 
  3. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek. 
  4. Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła i mleka..wmieszać posiekany koperek i gotowe....
Smacznego

Komentarze