Kurczak w boczku


Składniki
filet z kurczaka
boczek wędzony - ze spiżarni
estragon, lubczyk
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zielony groszek
pół kieliszka białego półwytrawnego wina
2 pudełka śmietanki
olej kokosowy



Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na kawałki, przyprawić estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka białego półwytrawnego wina. Dusić ok 5 min.
  2. Kurczaka zdjąć z patelni. Wino jeszcze troszkę zredukować i wlać 2 pudełka śmietanki. Trzymać na ogniu ok 5-8 min - w razie potrzeby posolić do smaku.. 
  3. Do gotowego sosu włożyć mięso posypać zielonym groszkiem i gotowe.. Ja podałam z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami..

Smacznego

Komentarze