Kurczak w boczku
Składniki
filet z kurczaka
boczek wędzony - ze spiżarni
estragon, lubczyk
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zielony groszek
pół kieliszka białego półwytrawnego wina
2 pudełka śmietanki
olej kokosowy
Przygotowanie
- Mięso pokroić na kawałki, przyprawić estragonem, lubczykiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, owinąć cienkimi plasterkami boczku. Podsmażyć na 3-4 łyżkach oleju kokosowego. Pod koniec wlać ok pół kieliszka białego półwytrawnego wina. Dusić ok 5 min.
- Kurczaka zdjąć z patelni. Wino jeszcze troszkę zredukować i wlać 2 pudełka śmietanki. Trzymać na ogniu ok 5-8 min - w razie potrzeby posolić do smaku..
- Do gotowego sosu włożyć mięso posypać zielonym groszkiem i gotowe.. Ja podałam z glazurowaną marchewką i pieczonymi ziemniakami..
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz