Kurczak w ziołach z sosem serowym



Składniki:
pierś kurczaka
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta lubczyku, estragonu
sól, pieprz
500 ml śmietanki
150 g goudy
50 g sera pleśniowego
50 g parmezanu
niepełny 25 ml kieliszek wódki
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Posypać przyprawami (według smaku), wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek..skropić kilkoma kroplami oleju i zostawić na ok 30 min. 
  2. Śmietankę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać sery i mieszać, aż się rozpuszczą.. Na końcu w kieliszku wódki wymieszać mąkę i wlać do sosu. Doprawić do smaku solą.. 
  3. Mięso grillować po kilka min z każdej strony.. (kiedy patelnia grillowa puści mięso wtedy jest gotowe - nie szarpać). Ja podałam z szpinakowym puree z ziemniakami..

Smacznego

Komentarze