Kurczak z winem i kaparami


Składniki:
pierś z kurczaka
ząbek czosnku
kilkanaście kaparów
200 ml śmietanki 30%
160 ml wytrawnego białego wina
 łyżka masła
sól, pieprz, estragon i lubczyk
pęczek natki pietruszki


Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą estragonu i lubczyku. 
  2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć kurczaka. Gotowego zdjąć na talerz. Patelki nie myć..
  3. Wlać do niej wino..(ostrożnie będzie pryskać) Trzymać na ogniu kilka minut, niech lekko odparuje. Następnie wlać śmietankę. Dodać kapary, posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i trzymać chwilkę na małym ogniu niech sos zgęstnieje..
  4. Połączyć z kurczakiem i gotowe..

Smacznego

Komentarze