Kurczak z winem i kaparami
Składniki:
pierś z kurczaka
ząbek czosnku
kilkanaście kaparów
200 ml śmietanki 30%
160 ml wytrawnego białego wina
łyżka masła
sól, pieprz, estragon i lubczyk
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą estragonu i lubczyku.
- Na patelni roztopić masło i podsmażyć kurczaka. Gotowego zdjąć na talerz. Patelki nie myć..
- Wlać do niej wino..(ostrożnie będzie pryskać) Trzymać na ogniu kilka minut, niech lekko odparuje. Następnie wlać śmietankę. Dodać kapary, posiekaną natkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i trzymać chwilkę na małym ogniu niech sos zgęstnieje..
- Połączyć z kurczakiem i gotowe..
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz