Placki ziemniaczane z boczkiem i czosnkiem
Składniki:
10 większych ziemniaków
3 cebule
1 cebula czerwona
4-5 ząbków czosnku
250 - 300 g wędzonego boczku
do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu
sól, pieprz
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
śmietana z Bażanowic z łyżeczką cukru, kilkoma kroplami octu jabłkowego + sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić maszynką do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę.
- Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej strony. Podawać ze śmietaną..
Komentarze
Prześlij komentarz