Placki ziemniaczane z boczkiem i czosnkiem


Składniki:
10 większych ziemniaków
3 cebule
1 cebula czerwona
4-5 ząbków czosnku
250 - 300 g wędzonego boczku
do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu
sól, pieprz
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
śmietana z Bażanowic z łyżeczką cukru, kilkoma kroplami octu jabłkowego + sól i pieprz


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulami, boczek zmielić maszynką do mięsa. Wbić jajka, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. 
  2. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym smalcu po kilka minut z każdej strony. Podawać ze śmietaną..


Komentarze